ijshockey

De spelregels van ijshockey

Ijshockey is in het Amerikaans vaak gewoon hockey, Ijshockey is een zeer intensieve sport. Het spel gaat heel snel op en neer en er wordt veel fysiek contact toegestaan. Het lijkt soms wat onduidelijk wat de regels zijn, wat er allemaal is toegestaan en wat juist niet mag. Het spel gaat ook zo snel dat niet goed te zien is wat er allemaal gebeurt.

Het exacte ontstaan van ijshockey is net als bij veel andere sporten niet altijd duidelijk. Montreal Canada is vaak genoemd als het gaat om het ontstaan van ijshockey.

Het doel van het ijshockeyspel is om zoveel mogelijk goals te maken en er zo min mogelijk tegen te krijgen. Het spel begint met een face-off. Bij een face-off staat er van beide teams een speler klaar om, als de scheidsrechter de puck in het spel gooit, Bij een Face off moet je proberen de puck te veroveren. Als er een goal wordt gemaakt of een overtreding wordt begaan volgt er opnieuw een face-off. Bij een overtreding kan de plek van de face-off anders zijn, dit zal bepaald worden door de plaats waar de overtreding is begaan.

Als aan het einde van de wedstrijd een gelijke srand is word er een overtime periode van 5 minuten gespeeld. Het team dat daarin scoort wint dan direct de wedstrijd. Mocht er nog steeds geen winnaar zijn dan volgt er een penalty shootout. Een shootout is een penalty serie, waarbij je om de beurt een aanvaller van de ene partij tegen de goalie van de andere partij mag aanvallen. De aanvaller mag dan vanuit de midden cirkel richting goal skaten en proberen te scoren.